Vyplatí se fotovoltaika v roce 2024?

Dotace na fotovoltaiku od února 2024 klesly. Ani ceny elektřiny už nejsou extrémně vysoké. Vyplatí se tedy ještě pořízení fotovoltaické elektrárny? Vyplatí, a dokonce víc než dřív. Ceny solárních panelů totiž klesly na historické minimum a navíc se snížila DPH. Momentálně tak FVE pořídíte o čtvrtinu levněji než před rokem.

Ušetříte na elektřině a investice se vám rychle vrátí

V běžné domácnosti soláry pokryjí 50–⁠75 % roční spotřeby elektřiny. To znamená úsporu desítky tisíc korun ročně. Navíc během letních měsíců můžete přebytky prodávat do sítě. Tím vyděláte další peníze a zkrátíte dobu, za níž se vám investice do fotovoltaiky vrátí.

Aktuálně se s využitím dotace dostanete na návratnost přibližně 4–⁠8 let. A to se v porovnání s životností fotovoltaického systému, která činí asi 30 let, rozhodně vyplatí. Navíc vám funkčnost systému garantujeme pomocí nadstandardních záruk –⁠ 25 let na panely a 10 let na střídač a baterie.

Ceny komponent klesly na historické minimum

Zatímco od roku 2018 velkoobchodní ceny fotovoltaických panelů rostly kvůli inflaci a drahým materiálům, letos klesly na historické minimum. Pokles cen se projevil i u střídačů a baterií. Navíc se od 1. ledna 2024 snížila DPH na fotovoltaiku z 15 % na 12 %. Co to znamená pro vás?

Před rokem vycházela instalace naší oblíbené sestavy (9,89 kWp elektrárna + 11,60 kWh baterie) na přibližně 600 000 Kč bez dotace, teď ji pořídíte přibližně o 150 000 Kč levněji. I s nižší dotací se tak pořízení solárních panelů vyplatí víc než před rokem.

Ceny energií budou pravděpodobně dál růst

Kolik se ušetří s fotovoltaikou samozřejmě závisí na aktuálních cenách elektřiny. Po extrémně vysokých cenách v předchozích letech se trh s energiemi stabilizoval a dodavatelé již nabízí výhodnější tarify. Přesto jsme se zdaleka nedostali na dřívější ceny a nelze předpokládat, že se tak ještě někdy stane.

Naopak do budoucna se dá očekávat, že ceny elektřiny dále porostou. Uzavírají se uhelné elektrárny po celé Evropě, v Německu dokonce i jaderné zdroje. Stoupá také spotřeba elektřiny kvůli přechodu na elektromobilitu –⁠ EU zakázala prodej spalovacích motorů po roce 2035. Všechny tyto faktory tlačí cenu elektřiny nahoru a nahrávají tomu, že se fotovoltaika vyplatí.

Fotovoltaika nabídne energetickou soběstačnost až 6 měsíců v roce

Vzhledem ke klesající výrobě a rostoucí spotřebě elektřiny se dá předpokládat nejen to, že ceny energie porostou. Může se dokonce stát, že v budoucnu ani elektřiny nebude dostatek. Ostatně rizika energetické závislosti nám ukázala i válka na Ukrajině. Díky vlastní fotovoltaice dokážete pokrýt kompletní spotřebu elektřiny až 6 měsíců v roce.

Když si k solárním panelům pořídíte ještě bateriový systém, jste po celý rok připraveni také na riziko blackoutu –⁠ dlouhodobého výpadku dodávek proudu.

Na fotovoltaiku můžete využít dotaci, která tu nebude navždy

Aktuálně můžete na fotovoltaiku využít dotaci z programu Nová zelená úsporám. Maximální výše dotace činí 160 000 Kč + 10 % bonus pro podporované oblasti. Další bonusy můžete získat za napojení bojleru na fotovoltaiku, kombinaci se zateplením či dalšími úspornými opatřeními. Některým domácnostem tak dotace pokryje až polovinu ceny fotovoltaiky.

Dotace se sice od února 2024 snížila, ale i tak zůstává velmi štědrá. A tak to nemusí být věčně. Například dotace na nákup nového plynového kotle se zrušila ze dne na den kvůli válce na Ukrajině. A u solárů představuje problém také fakt, že se plní kapacity distribuční soustavy. Například distributor EG.D má již teď problém fotovoltaické elektrárny v určitých lokalitách připojit.

Solární panely dosahují vysoké účinnosti a vyrábí i při zatažené obloze

Dalším důvodem, proč se aktuálně fotovoltaika vyplatí, je její vysoká efektivita. Kolik vyrobí fotovoltaika za rok v podmínkách ČR? Celočerné panely LONGI, které momentálně instalujeme, dosahují účinnosti 22 % a výkonu 430 Wp. Z jednoho panelu tak získáte přibližně 0,47 MWh ročně.

Jedná se o monokrystalické panely, a tak si poradí i se zataženou oblohou nebo nepřímým dopadem slunečních paprsků. A problém není ani částečné zastínění střechy –⁠ dá se vyřešit pomocí optimizérů. Ty se postarají o odpojení (přemostění) zastíněného panelu, aby nedošlo k poklesu celkového výkonu elektrárny.

Fotovoltaika nabízí dlouhou životnost a nevyžaduje nákladnou údržbu

Velkou výhodou fotovoltaické elektrárny je dlouhá životnost, na níž se můžete spolehnout díky nadstandardním zárukám. Přímo od výrobce LONGI získáte záruku 25 let na solární panely a jejich lineární výkon. To znemaná, že ani po 25 letech neklesne výkon panelů pod 88 %. Na asymetrický střídač a baterie dostanete záruku 10 let také přímo od výrobce DZ Dražice – české firmy s dlouholetou tradicí.

Navíc fotovoltaická elektrárna je takřka bezúdržbová. Solární panely mají samočisticí funkci, pokud se nainstalují se sklonem alespoň 15°. Kromě servisní prohlídky jednou za pár let si jich tak dlouhé roky nemusíte vůbec všímat.

Roste využitelnost vyrobené energie díky bateriím

Naším primárním cílem při návrhu velikosti solární elektrárny je, abyste využili maximum vyrobené elektřiny pro vlastní potřebu. Na příjem z prodeje přebytků do sítě se totiž nelze spoléhat, protože výkupní cena elektřiny je proměnlivá.

Se zužitkováním vyrobené energie v rámci domu výrazně pomohou baterie. Technologie jde stále dopředu, a tak se kapacita baterií zvyšuje, zatímco jejich cena se snižuje. Z toho důvodu se pro většinu fotovoltaik baterie vyplatí.

Kolik solárních panelů potřebuji? Spočítejte si výkon fotovoltaiky

Kolik solárních panelů potřebuji? Spočítejte si výkon fotovoltaiky

Díky správné velikosti fotovoltaiky dosáhnete maximálních úspor a rychlé návratnosti. Zjistěte, jak určit optimální výkon fotovoltaiky pro váš rodinný dům.

Číst článek

Kdy se fotovoltaika nevyplatí

  • Pro rodinné domy s velmi nízkou spotřebou elektřiny se fotovoltaická elektrárna nehodí. Hranice, od jaké spotřeby se vyplatí fotovoltaika, leží kolem 3 MWh ročně. V domácnostech s nižší spotřebou nebo v rekreačních objektech vychází dlouhá doba návratnosti.
  • Baterie vám pomůžou s maximálním využitím vyrobené elektřiny, přesto do velké míry záleží i na vašem životním stylu. Nechcete měnit své návyky a zapínat myčku a pračku přes den, kdy soláry vyrábí na maximum? Opouštíte dům na dva týdny každý měsíc? Pak se vám fotovoltaika pravděpodobně nevyplatí. Naopak perfektním příkladem, kdy se vyplatí fotovoltaická elektrárna, je napájení klimatizace.
  • Máte střechu orientovanou na sever nebo hodně zastíněnou? V tom případě se vám fotovoltaika nevyplatí. Přesto můžete o instalaci solárních panelů zapřemýšlet a umístit je třeba na garáž.
  • Pokud nemůžete na fotovoltaiku čerpat dotaci, pravděpodobně se vám její pořízení nevyplatí. Bez dotace se doba návratnosti prodlouží až na dvojnásobek. Dotaci nelze čerpat například na ostrovní fotovoltaiku v lokalitě, kde se můžete připojit k distribuční síti.
  • Je vaším primárním cílem pokrýt fotovoltaikou náklady na vytápění elektřinou? Bohužel v zimních měsících dosahují soláry asi jen třetinového výkonu oproti létu. Z toho důvodu se nehodí na elektrické vytápění. To ale rozhodně neznamená, že pro domácnosti topící elektřinou fotovoltaická elektrárna vůbec nedává smysl. Sice nemůžete počítat s tím, že vám napřímo obstará vytápění. Pokryje však spotřebu od jara do podzimu a v létě vydělá na část účtů za vytápění.

Vyplatí se fotovoltaika pro váš rodinný dům? Vyzkoušejte naši kalkulačku pro výpočet návratnosti a zjistěte, kolik ušetří fotovoltaika vaší domácnosti.

Nechte to celé na nás!

Zanechte nám na sebe kontakt a náš obchodní zástupce se Vám nezávazně ozve s konzultací ohledně montáže fotovoltaické elektrárny u Vás doma.

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem vyřízení nezávazné konzultace.

Kontaktujte nás

Solar Brothers s. r. o.

Domažlická 1256/1,
Žižkov, 130 00 Praha 3
IČ: 17398908

C 371044 vedená u Městského
soudu v Praze
Kontakty

Karel Černý, jednatel
+420 736 751 763
karel.c@solarbrothers.cz

Pavel Kasal, jednatel
+420 775 652 451
pavel.k@solarbrothers.cz
Kde působíme

Praha
Středočeský kraj
Ústecký kraj
Liberecký kraj
Královehradecký kraj
Pardubický kraj
Plzeňský kraj
Karlovarský kraj
Jihočeský kraj
Vysočina
mapa